Sfaturi pentru achizitionare sistem de supraveghere video

sfaturi sistem supraveghere videoPentru cei ce se gandesc serios sa isi monteze un sistem de supraveghere de exterior, iata un scurt ghid si cateva sfaturi.

Vom enumera avantajele si beneficiile unui astfel de sistem, vom prezenta pasii prin care sa stabiliti singuri ce sistem vi se potriveste, si, nu in ultimul rand, vom oferi cateva sfaturi utile pentru implementare.

 

 

Avantajele unui sistem de supraveghere:

  • Aveti posibilitatea sa va urmariti propria curte din jurul locuintei. Acest lucru va va oferi control si va veti simti protejati.
  • Simpla prezenta a camerelor de supraveghere descurajeaza raufacatorii. Montand camerele la vedere, oricine ar avea vreun gand malitios se va gandi de doua ori.
  • Cand plecati in vacanta, sau pur si simplu cand nu sunteti acasa, va puteti urmari locuinta de oriunde. Veti fi mai linistiti si va veti bucura mai mult de concediu stiind ca totul este in regula.
  • In situatia in care are loc un eveniment neplacut puteti sa verificati inregistrarile video si sa obtineti informatii pretioase despre cauza problemei sau despre persoana responsabila.
  • Cu functia de detectie la miscare a camerelor puteti folosi sistemul video pe post de sistem de alarma. Activati detectia la miscare si de fiecare data cand cineva trece prin cadrul cemerei veti fi anuntat.
  • Reduceti bugetul alocat pentru paza umana implementand un sistem video centralizat. Un post de monitorizare permanenta impreuna cu un post de interventie pot inlocui cu succes nevoia multor posturi de paza costisitoare

Despre DVR

Unitatea de inregistrare este cea care pune la dispozitia dumneavoastra informatia captata de la camere, deci aceasta unitate trebuie sa fie capabila sa ofere calitatea de care aveti nevoie. Placile de captura se monteaza intr-un calculator si folosesc resuresele acestuia pentru stocare si redare. Acest compromis rezulta de multe ori intr-o lipsa grava de fiabilitate si performanta. Alegeti o unitate de sine statatoare. Sunt mult mai stabile si mai performante.

Despre CAMERE

Camerele de exterior trebuie in primul rand sa functioneze in conditii grele.Praf, umezeala, frig, caldura, nimic nu trebuie sa afecteze performantele camerei. Camerele de exterior, fie ele capsulate din fabrica sau montate carcase de protectie, vin cu un indicator protectie IP (eng. Ingress Protection). Acesta este un standard international de etanseitate a aparaturii la factori precum praf, umezeala ,etc, pe care toti producatorii de echipamente sunt obligati sa il ataseze produselor lor.

Veti vedea ca acest indice IP este format dintr-un numar cu doua cifre: IP55, IP65, etc. Prima cifra reprezinta protectia aparaturii la praf pe o scara de la 0 la 6. A doua cifra este protectia aparaturii la umezeala pe o scara de la 0 la 8. Incercati sa cumparati camere cu urmatoarele standarde: IP55, IP65, IP66.

IP55: protectie buna impotriva prafului, protectie impotrvia jeturilor de apa din orice directie. Pentru medii fara foarte mult praf in atmosfera sau cantitati mari de apa: curti, parcari auto, etc.

IP65: protectie completa impotriva prafului, protectie impotrvia jeturilor de apa din orice directie. Pentru medii cu praf mult, dar fara expunere directa la cantitati mari de apa.

IP66: protectie completa impotriva prafului, protectie foarte buna impotriva cantitatilor mari de apa. Pentru medii cu praf mult si cantitati mari de umezeala si ploaie: porturi, silozuri, cariere de piatra, etc.

Daca iluminatul este o problema in locatia unde montati camerele puteti apela la camere cu infrarosu.O camera cu infrarosu are un senzor sensibil la lumina IR din atmosfera. La fel cum pe timp de zi camera foloseste lumina de la soare pentru a forma imaginea, pe timp de noapte o camera cu IR foloseste lumina infrarosu. Pentru ca radiatiile IR din atmosfera nu sunt suficiente, aceste camere au incorporat un iluminator special conceput sa “inunde” zona de interes cu lumina infrarosu.

Trebuie sa stiti ca imaginile captate pe timp de noapte cu aceasta tehnologie sunt imagini alb negru. Pe timp de zi camerele produc imagini color, iar cand cantitatea de lumina scade sub un prag stabilit, camera trece automat in mod IR.

Tehnologia IR nu trebuie confundata cu tehnologia “zi/noapte”. O camera cu functie “zi/noapte” are un senzor capabil sa functioneze cu o cantitate foarte mica de lumina si reuseste sa obtina imagini color in lumina foarte slaba, dar in intuneric total, oricat de bun ar fi senzorul zi/noapte, nu va face fata. De tinut minte ca si pe timp de noapte in mod normal exista o oarecare cantitate de lumina de la stalpi de iluminat, luna, stele, etc, deci in unele situatii o camere “zi/noapte” poate fi suficienta. Cand lumina a coborat sub pragul suportat de senzor insa, modul IR se activeaza iar imaginea video se transforma in alb/negru. Calitatea, contrastul, distanta pe care le ofera camera depind de cantitatea de lumina IR disponibila, si desigur de lentila si de tipul senzorului si a circuitelor.

Cea mai directa cale de a avea un sistem eficient pe timp de noapte este de a “inunda” zona de interes cu lumina IR. Acest lucru se realizeaza de obicei folosind iluminatoare IR cat mai mari.

In specificatiile camerelor dotate cu asa ceva veti gasi prezentata distanta pe care camera poate obtine imagini folosind iluminatorul IR integrat. Luati acea distanta cu putina reticenta. Ca regula generala eficienta maxima o veti obtine la jumatatea distantei prezentate. Adica o camera care “se lauda” cu iluminare IR pe 40 de metri va avea imagini clare in bezna totala pe o distanta de 20 metri.